Yemek borusunda ortaya çıkan kanserler ilerleme gösterebilir. Yemek borusu kanseri tanısı için biyopsi ve endoskopi yapılabilir. Özofagus kanserinin görülme sıklığı yaklaşık %3 kadardır.
Özofagus Kanseri Nedir?
Yemek borusu kişinin yediği yemeklere temas eder. Bu besinlerle temas eden iç yüzeydeki hücreler kontrolsüz çoğalarak kansere neden olabilir. Yemek borusundaki kanserler alt, orta ve üst kısımlarında meydana gelebilir. Yemek borusunun alt kısmı kanserliyse mide de bu kanserden etkilenebilir. Yemek borusu kanseri çeşitleri; skuamöz hücre karsinomu ve adenokarsenom olarak ikiye ayrılır. Skuamöz hücre karsinomu; yemek borusunun kendisinde bulunan skuamöz hücrelerden meydana gelerek daha çok orta ve üst kısımda kanser oluşturur. Adenokarsinom ise; yemek borusunun mide kanser hücrelerine benzer sekilde degisim göstermiş hücreleri üzerinden gelisen bir hastalığıdır. O nedenle alt kısımda daha sık görülür.
Yemek Borusu Kanseri Belirtileri
Yemek borusunda kanser belirtilerinden en sık görüleni yutma zorluğu yaşanmasıdır. Kişi bir şey yutarken boğazında takılma hissi yaşayabilir. Hastalığın ilerlemediği durumlarda sadece sert gıdaları yerken takılma hissi olsa da zaman geçtikten sonra sıvı gıdalarda da takılma hissi yaşanabilir. Yemek borusu kanseri belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Yutmada zorluk, takılma hissi
- Kusma,
- Yutulan gıdaların geri ağza gelmesi,
- Bir şey yutarken ağrı yaşanması,
- Mide yanması,
- Göğüs ağrısı,
- Hıçkırığın geçmemesi,
- Kilo kaybı,
- Boyundaki lenf bezlerinin büyümesi,
- Ses kısıklığı,
- Reflü,
- Öksürük
Yemek Borusu Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?
Yemek borusu kanserinin oluşmasında bazı risk faktörleri bulunur. Bu risk faktörleri kesinlikle özofagus kanserine neden olur denemez ancak kanser riskini arttırabilir. Yemek borusu kanseri risk faktörleri arasında yaş bulunur. 55 yaş ve üstü kişilerin yemek borusu kanseri olma riski 55 yaş altındaki birine göre daha fazladır. Ayrıca erkeklerde kadınlara oranla daha fazla yemek borusu kanseri görünür. Uzun süre alkol ve sigara kullanımı yemek borusu kanseri riskini arttırabilir. Aşırı sıcak içecek ve yiyeceklerin surekli tüketilmesi de risk oluşturur. Reflü hastalığı yemek borusunda hücresel değişikliklere neden olduğunda kanser riskinde artışa neden olabilir. Çocukluk ya da gençliginde kostik gibi kimyasal maddelere maruz kalan özofaguslarda ileriki yıllarda kanser gelistirebilir. Genel olarak özofagus kanseri risk faktörleri; ailesel yatkınlık, kötü beslenme ve alışkanlıklar, obezite, genetik faktörler, akalazya ve çevresel faktörler olarak sıralanabilir.
Yemek Borusu Kanseri Tedavisi
Yemek borusu kanseri tedavisi kanserin evresine göre değişiklik gösterir. Kanser eğer erken evrede tespit edilmişse cerrahi işlem öncelikle planlanabilir ve kanserli doku çıkarılabilir. Bazı durumlara yemek borusunun bir kısmı alınırken bazı durumlarda tamamı alınabilir. Cerrahiden sonra kalan kanser hücreleri için kemoterapi ve radyoterapi uygulanabilir. Güncel tedavi yaklaşımları içerisinde uygun olan hastalar icin ameliyat öncesi radyoterapi ile birlikte kemoterapi de uygulanabilir. Kemoterapi, ayrıca kanserin yayıldığı durumlarda kullanılabilir.
Özofagus kanseri tedavisi için uygulanan bir başka yöntem de immünoterapi olarak gösterilebilir. Bu yöntemde bağışıklık sistemi aracılığıyla kanser hücrelerine saldırı amaçlanır. Kişide genetik yatkınlıktan dolayı kanser görülmüşse ve ileri evredeyse bu yöntem tercih edilebilir. Endoskopik tedaviler de yemek borusu kanseri tedavisinde uygulanabilir. Genelde kanserin ilk evrelerinde kullanılan bu yöntemle tümör çıkarılabilir.
Özofagus Kanserinden Korunmak İçin Ne Yapılabilir?
Özafagus kanserinden korunmak için risk faktörleri azaltılabilir. Sigara ve alkol kullanımının yemek borusu kanseri üzerinde etkisi olduğu bilinmektedir. Bu sebeple sigara ve alkolü hiç tüketmemek ya da çok az tüketmek gerekebilir. Obezite reflüye neden olabilir, bunun için beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Reflüye neden olan tek sebep obezite olmadığı için diğer reflüye neden olan durumların da üzerine düşülmelidir. Kimyasal maddelerden de uzak durulmalıdır. Endüstriyel kimyasallar ve zararlı maddelerle çalışan insanlar gerekli önlemleri almalıdır. Eğer kişinin aile öyküsünde yemek borusu kanseri bulunuyorsa düzenli doktor kontrolleri sayesinde kanser teşhisi konulabilir ve tedavi daha kolay sağlanabilir.