Kasık fıtığı birçok sebepten meydana gelebilir. Kasık fıtığının tedavisi mutlaka yapılmalıdır. Bu fıtık türünde kasık bölgesinde şişlik meydana gelebilir. Bu sayede kasık fıtığı anlaşılabilir.
Kasık Fıtığı Nedir?
Karın içerisindeki organ veya dokuların kasık bölgesindeki zayıf bir noktadan dışarı çıkmasına kasık fıtığı denilir. Kasık fıtığı ikiye ayrılır. Bunlar direkt kasık fıtığı ve indirekt kasık fıtığı olarak adlandırılır.
Direkt kasık fıtığı, karın kaslarının zayıfladığı yerden kasık kanalına doğru çıkarak meydana gelen türdür. Kasların zayıflaması ve yaşlanma nedeniyle meydana gelebilir.
İndirekt kasık fıtığı, genelde doğuştan gelen karın duvarı zayıflığından kaynaklıdır. Daha genç kişilerde ortaya çıkabilir. Bu türde oluşan kasık fıtığı iç halkadan çıkar ve kasık kanalına doğru ilerler. Bu durum da şişliğe neden olur.
Kasık Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Kasık fıtığı belirtileri kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında meydana gelebilir. Kişi öksürdüğü ve hapşırdığı zaman kasık bölgesinde şişlik meydana geliyorsa kasık fıtığından şüphelenilebilir. Ayrıca ıkınma ya da dik durma hallerinde de şişlik oluşabilir. Bu şişlikle birlikte kasık bölgesinde ağrı da meydana gelebilir. Kasıklarda baskı hissi oluşmasının yanı sıra; mide bulantısı, kusma gibi durumlar da yaşanabilir. Kasık fıtığından şüphelenilen kişilerde bu belirtilerle birlikte ateş görülebilir ve gaz çıkarmada zorlanma yaşanabilir. Ayrıca kasıkta yanma ve ağrı hissi oluşabilir. Erkelerde kasık fıtığı ilerlediği zaman fıtık testis torbasına kadar ilerleyebileceğinden testis torbasında da şişlik oluşabilir.
Kasık Fıtığı Neden Olur?
Karın duvarındaki kasların ve dokuların zayıflaması sonucunda kasık fıtığı meydana gelebilir. Bu zayıflık nedeniyle de doku ya da iç organlar kasık bölgesindeki açıklıktan dışarı doğru çıkar ve şişlik meydana gelir. Kasık fıtığında şu nedenler etkilidir:
- Ağır kaldırma sebebiyle karın kasları üzerinde baskı oluşacağı için bu durum kasık fıtığına neden olabilir.
- Kişinin kendini fazla zorladığı aktiviteler sebebiyle karın bölgesinde zayıflık meydan gelebilir.
- Doğuştan kişinin karın duvarı zayıf olabilir.
- Kabızlık durumunda kişi ıkınarak çok fazla karın içi basıncı oluşturacağı için kronik kabızlık yaşayan kişilerde karın fıtığı oluşabilir.
- Öksürük de kasık fıtığının oluşmasında etkili olabilir. Uzun süren ve sürekli öksüren kişiler karın içi basıncını arttıracağı için kasık fıtığının oluşmasına zemin hazırlayabilir.
- Hamilelik sırasında da karın içi basıncı artacağı için fıtık oluşumu gerçekleşebilir.
- Yaşlılıkta kişinin kas ve doku elastikiyeti azalacağı için fıtık oluşumuna sebep olabilir.
- Obezite görülen bireylerde de kasık fıtığı görülebilir. Çünkü fazla kilo karın bölgesine baskı oluşturacağında kasık fıtığı riskini artabilir.
Kasık Fıtığı Tedavisi Nasıldır?
Kasık fıtığı teşhisi için öncelikle ultrasonografi, gereken durumlarda da karın grafisi ve bilgisayarlı tomografi yöntemleri kullanılır. Teşhis konulduktan sonra karın fıtığı için nasıl bir tedavi yöntemi izleneceği belirlenir. İlaç kullanımı ile karın fıtığı tedavi edilemez. Kasık fıtığı için tek etkili yöntem ameliyattır. Kasık fıtığı ameliyatı laparoskopik olarak yapılabilir. Yapılan bu laparoskopik ameliyatta 3 noktadan kesiler açılarak ucunda kamera olan alet sokularak görüntü elde edilir. Doktor bu görüntüyü izleyerek operasyonu gerçekleştirir. Bazı durumlarda laparoskopik ameliyat yapılamayabilir. Bu durumda açık kasık fıtığı ameliyatı gerçekleştirilir. Açık kasık fıtığı ameliyatında kasık bölgesine yaklaşık 5 cm uzunluğunda kesi uygulanarak işlem gerçekleştirilir. Kasık fıtığı ameliyatında şişlik yerine itilir. Aynı zamanda karın duvarındaki zayıflık güçlendirilir. Kasık fıtığı ameliyatından sonra bir süre ağır antrenmanlardan ve ağır kaldırmaktan kaçınmak gerekir. Ayrıca beslenme düzenine dikkat edilere ideal kilonun korunması amaçlanmalıdır. Ameliyatın nasıl yapılacağı kişinin yaşına, cinsiyetine ve genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Kasıktaki fıtık tedavi edilmediği zaman fıtık sıkışması, boğulması meydana gelebilir. Bununla beraber yaşanacak komplikasyonlar hayatı tehdit edebilir. Kasık fıtığı kasık ve karın bölgesinde, testislerde şişlik ortaya çıkartabilir. Yanma ve ağrı bir arada görülebilir. Kasık fıtığı ağrısı kramp şeklinde ortaya çıkabilir. Kasık fıtığı olan kişi mutlaka ameliyat olmalıdır. En kısa sürede ameliyat edilen kasık fıtıkları kolayca iyileşecektir. Ancak geç kalındığında hem ameliyat zor geçebilir hem de iyileşme süreci zorlaşabilir. Kasık fıtığı ameliyatı zor bir ameliyat sayılmaz, çok geç kalınmadığı sürece kolay geçen bir ameliyattır. Kasık bölgesindeki fıtık, sert bir temas sonucu ağrı ve sızıya neden olabilir. Bu nedenle cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olabilir. Kasıktaki fıtık boğulabilir. Fıtık boğulmasıyla birlikte içeride sıvı birikir ve iltihaplı sıvı her yere yayılabilir.Kasıktaki fıtık tehlikeli midir?
Kasık fıtığı ağrısı neye benzer?
Kasık fıtığı olan biri ne yapmalı?
Kasıkta fıtık ameliyatı zor mu?
Kasık fıtığı cinselliğe engel mi?
Kasıktaki fıtık patlarsa ne olur?